Mančester junajted najskuplji tim u fudbalskoj istoriji

0

Tokom sezone 2023/24, ekipa Erika Ten Haga koštala je skoro milijardu i po evra kako bi zauzela treće mesto u ligi među osam u Ligi Evrope. Ovo iznenađujuće visoko obeštećenje za transfere igrača koji su stigli na Old Traford, čini svoj tim najskupljim u istoriji, nadmašujući čak i prethodno najskuplji tim Real Madrida iz 2020. godine.

Među skupocenim igračima koji su okupljeni u timu prošle sezone, ističe se Brazilac Antoni koji je plaćen Ajaksu čak 95 miliona evra, a sada mu je tržišna vrednost samo 35 miliona. Takođe, engleski štoper Hari Megvajer plaćen je Lesteru 87 miliona evra, dok je Džejdon Sančo plaćen Dortmundu 85 miliona evra pre nego što se vratio među “milionere” na pozajmicu.

U obračun troškova transfera, važno je napomenuti i dolazak novih igrača pred početak tekuće sezone, među kojima se ističu dolasci Rasmusa Hojlunda iz Atalante za 73,9 miliona, Mejsona Maunta iz Čelsija za 64 miliona evra, i golmana Intera Andrea Onane za ogromnih 50 miliona evra. Navodi se da je Mančester Junajted, klub koji je nekada bio sinonim za fudbalsku silu, završio prošlu sezonu na trećem mestu Premijer lige iza Mančester Sitija i Arsenala.

U Ligi Evrope, tim je stigao samo do četvrtfinala, gde je ispao protiv Sevilje. Iako su ova ogromna ulaganja donela “crvenim đavolima” trofej Liga-kupa Engleske, smatra se da to nije dovoljno ni za klub te veličine, niti za tolika ulaganja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *