Predrag Pašić: Zašto nisam Srbin objašnjeno

0

Predrag Pašić kaže da iako je srpskog porekla, ne oseća se kao Srbin. On je pre više od 30 godina dobio na korištenje poslovni prostor, odnosno umetničku galeriju, koja je inače bila vlasništvo Moše Isaka Alkalaja, koji je Sarajevo napustio tokom Drugog svetskog rata.

To mu je na kraju oduzeto, ali uprkos tome nije okrenuo leđa svom Sarajevu. “Ja nisam bio odgovarajuće ‘nacionalne pripadnosti’ niti me to interesuje.

Ja sam Bosanac i Hercegovac, pravoslavne veroispovesti. Kad mi Srbi kažu ‘kako to da nisi Srbin?

‘, kažem im da je tako jer nemam nikoga u Srbiji”, ispričao je nedavno u podkastu “Balkan Rules”. “Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku.

Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac. U izjašnjavanju mi ne dozvoljavaju da budem Bosanac i Hercegovac – pravoslavac”, naglasio je on.

“Moji su otac i majka, svi su pravoslavci, ja ne mogu da pobegnem od svog porekla, ali sam ja Bosanac – Hercegovac. Ako postoji država Srbija i Hrvatska.

Kada pitate u Hrvatskoj, Srbi i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kada pitate u Srbiji, Hrvati i Bošnjaci su nacionalne manjine.

Kod nas su konstitutivni narodi. Zašto jedino te dve države imaju rezervne države.

Ukradeš tamo, pa dođeš ovamo, napraviš zakon da te država ne može isporučiti. Ovo je država pravljena po kriminalcima i tako je osmišljena”, zaključio je on.

BONUS VIDEO: (MONDO – M.V.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *