UEFA i FIFA izbacuju Španiju sa Evropskog prvenstva u fudbalu.

0

Ako odgovor ne bude zadovoljavajući, u Nionu i Cirihu bi posegli za najdrastičnim merama za uplitanje političke vlasti u fudbal. U praksi, to bi značilo da bi reprezentacija bila diskvalifikovana sa predstojećeg Evropskog prvenstva u Nemačkoj, sa Olimpijskih igara u Parizu (i sa muškog i sa ženskog turnira), a ni španski klubovi ne bi mogli da učestvuju u Ligi šampiona, Ligi Evrope, Konferencijskoj ligi ili u FIFA Svetskom prvenstvu za klubove.

Posle niza skandala i optužbi za tešku korupciju, nadležni su uveli posebno telo koje će pratiti i kontrolisati rad krovne fudbalske insistucije, a objašnjenje tog poteza nije zadovoljilo nadležne u UEFA i FIFA. Zato generalni sekretari UEFA i FIFA, Matijas Frafsrom i Teodor Teodoris dovode u pitanje postojanje i rad odbora koji vlada hoće da nametne Fudbalskom savezu i upozorili su da neće dozvoliti mešanje politike u rukovođenje fudbalom.

Španskim vlastima dat je rok do petka da razjasni nekoliko pitanja koje je preneo “AS”:
– Po kom pravnom ili činjeničnom osnovu je imenovana ta komisija? – Koji je sastav komisije i ko je imenovao njene članove?

– Koliki je tačno mandat komisije? – Koja su ovlašćenja komisije?

– U kakvom je odnosu komisija sa statutarnim organima odlučivanja Fudbalskog saveza? Prošle nedelje, španska vlada formirala je poseban odbor za nadziranje rada tamošnjeg fudbalskog saveza.

“Ova odluka doneta je kao odgovor na krizu u funkcionisanju te organizacije, dok ne budu sprovedeni novi izbori”. I taj potez pokazao je da postoje ogromni problemi u tamošnjoj krovnoj fudbalskoj organizaciji, koja je pod vođstvom prethodnog predsednika Luisa Rubijalesa pala u potpuni haos.

“Ovaj odbor za superviziju, normalizaciju i predstavljanje biće predvođen osobama koje imaju priznatu reputaciju”, saopštila je vlada. Agencija “Rojters” tada je ocenila da državni vrh pokreće sve ove aktivnosti da bi pripremio zemlju za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine.

Podrazmeva se da od toga neće biti ništa ako bilo kakva kazna bude primenjena. FIFA i UEFA, svetske i evropske “kuće fudbala” najavili su da će aktivno i sa najvećom pažnjom pratiti situaciju, a FIFA posebno insistira na tome da njeni članovi organizuju svoje poslove nezavisno od drugih tela i bez ikakvog uticaja “treće strane”.

Takođe, FIFA i UEFA tražiće dodatne informacije da bi aktivno pratili način na koji će vladin odbor voditi računa o fudbalskom savezu, jer insistiraju da to telo funkcioniše nezavisno i bez nadzora vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *