Ko je Marko Paniki, čovek kom Novak Đoković najviše veruje

0

Upoznajte Marka Panikija, čoveka kome Novak Đoković najviše veruje u timu. On je nezamenljiv. Promene su konstantne i Nole se nikad nije libio da ih pravi, ali samo jedan stručnjak u njegovom timu je doslovno nezamenljv.

Videli ste ga verovatno “milion” puta u Novakovoj loži, uglavnom deluje da je najsmireniji, čak i u momentima kada sa terena Đoković viče, psuje ili traži pomoć. Upravo su ta mirnoća i veština da kaže baš ono što je potrebno u pravom minutu razlozi zbog kojih mu “GOAT” toliko veruje. Ka njemu se okretao i kada je Goran Ivanišević bio tu i od njega je često tražio savete u najbitnijim momentima.

I ti razgovori nisu bili prožeti tenzijom, a često je događalo i da se sporazumeju samo pogledom. U njoj su se nalazili Ivanišević, Paniki, Čarli Gomez Erera, Miljan Amanović, Mark Maden. Kada je želeo da dobije bitnu informaciju o narednom potezu, ideji, planu, okretao se baš ka njemu.

Stekao je ime kao stručnjak sarađujući sa nizom atletičara, tenisera, ali i teniskim asocijacijama Italije, Kine, Izraela i Nemačke. Bio je Marko i lični trener mnogim poznatim teniserkama poput Frančeske Skjavone, Li Na, Svetlane Kuznjecove, Danijele Hantuhove, Karin Knap, radio je i sa mnogim teniserima poput Fabija Fonjinija, Kristijana Garina, Iva Karlovića, Filipa Kolšrajbera, Leonarda Majera, Simonea Bolelija. Diplomirao je na Univerzitetu “NSU” na Floridi na temu “Psihologije u sportu i treniranja”.

Radio je na mnogim prestižnim sportskim akademijama (IMG, Sančez-Kasal), takođe je bio i u nekoliko teniskih federacija (Italija, Nemačka, Kina, Izrael, Hong-Kong). Kada je želeo da dobije bitnu informaciju o narednom potezu, ideji, planu, okretao se baš ka njemu. Najviše problema imao sam sa servisom i sa njim i Ivaniševićem sam često pričao o tome.

Kao kondicioni trener najčešće je sa mnom, uz fizioterapeuta. Njegova najveća specijalnost je rad na prevenciji od povreda. Vidi se to i od momenta od kada je krenuo da radi sa Novakom.

Pažnju posvećuje mnogim detaljima, čak je jedno vreme imao i svoj “Jutjub kanal” na kom je davao savete i instrukcije svima koji su bili zainteresovani. Ima tu sposobnost da sve što radi izgleda prosto i da to čini konstantno. Uz to je sposoban da radi neke stvari koje drugi ne mogu.

Ima dovoljno iskustva da razume svoje telo i šta mu telo govori. “Mi smo tu da ga podržimo i da mu damo pravo oružje da nastavi da se razvija”, izjavio je Marko jednom prilikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *