Promena u FA Kupu, ukinuto ponavljanje utakmice

0

Engleski timovi usvojili su značajnu promenu koja će razljutiti timove van Premijer lige. Promena uklanja “reprizu” utakmica koje se završe nerešeno. Tradicionalne “riplej” utakmice više neće biti odigrane, što donosi radost trenerima najboljih ostrvskih klubova. Međutim, ova promena može razočarati navijače “malih” timova čiji su ljubimci uspevali da se izbore sa favoritima i opet igraju s njima.

Ova velika promena dogodila se na osnovu dogovora između Fudbalske asocijacije Engleske i Premijer lige i biće na snazi narednih šest godina. Sada će “repriza” utakmica biti ukinuta od prvog kola, usled širih promena u UEFA kalendaru velikih takmičenja. Prema novim pravilima, timovi od pete do 10. lige u Engleskoj igraće kvalifikacije za 32 mesta u FA Kupu i u toj fazi će biti “riplej” utakmice. Međutim, od prvog kola, utakmice će se igrati samo u jednom krugu.

Paralelno s tim, FIFA je proširila broj klubova učesnika na svetskom prvenstvu za klubove na 32, počev od 2025. godine. Ove promene su usledile zbog porasta obaveza najvećih timova, što je dovelo do prilagođavanja saveza i takmičenja kako bi smanjili broj utakmica kad god je to moguće. Ovih promena nije pošteđen ni FA kup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *