Mihajlo Manović skuplja flaše da preživi nakon što je njegov sin ubijen u Beogradu.

0

Tužna životna priča o legendarnom košarkašu Jugoplastike Mihajlu Manoviću Cvrci. Čuveni košarkaš iz Beograda proveo je čitavu deceniju u Jugoplastici (od 1967. do 1977. godine) i bio je jedan od najvažnijih igrača u stvaranju giganta.

Nažalost, njegova životna priča je teška i sumorna, čak sumornija i od priče o velikanu jugoslovenske košarke iz Dalmacije. Manovića nazivaju “siromah i beskućnik”, koga Splićani danas teško mogu prepoznati, pošto su oni koji pamte njegove poteze na košarkaškom terenu polako nestali.

Manović je pokušavao da se oproba u biznisu posle završetka igračke karijere, ali njegov poslovni projekat je propao. Takođe je izgubio poslovni prostor u centru Splita, praktično bivajući “proteran” iz grada u kom se osećao kao domaći.

Kada je počeo rat, Manović se vratio u Beograd sa sinom. Posle teške tragedije kada mu je sin ubijen 2007. godine, Manović se suočio sa zdravstvenim problemima, operišući karcinom bubrega, žuči i dvanaestoplačnog creva.

Nakon svega, Manović se vratio u Split pre četiri godine i sada živi kao beskućnik, primajući pomoć koja mu nije dovoljna za život. Ipak, on ističe da je zadovoljan čovek, skupljajući plastične boce i uživajući u stvarima poput pozorišta, kulture, mora i dugih šetnji, iako mu je životna situacija teška.

Iako mu je grad mnogo toga uzeo, Manović i dalje voli Split i ističe da je njegov život takav kakav jeste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *