Otac Stiva Kera ubijen u Libanu

0

Otac Stiva Kera ubijen je 1984. godine od strane islamskih džihadista. Iznenadio je mnoge, pošto je malo ko očekivao da će se baš on pojaviti u Beogradu, ali je to uradio zbog proslavljenog srpskog košarkaša i trenera koji mu je bio pomoćnik u Golden Stejtu. Njegova priča nije ni malo laka.

Svi koji prate košarku znaju da je u karijeri osvojio pet titula, četiri sa Čikago Bulsima i Majklom Džordanom i jednu u San Antoniju sa Gregom Popovićem kao igrač i četiri sa Voriosima kao trener. Radio je te godine kao predsednik američkog univerziteta u Bejrutu i u tom periodu je u Libanu bio građanski rat. Nažalost, 1984.

Stiv Ker je rođen upravo u Bejrutu 27. septembra 1965. godine, ali se školovao u Americi i tamo je završio školu, koledž i izabran je na NBA draftu 1988. godine kao 50. pik. Njegov otac Malkolm je takođe rođen u Bejrutu, ali se školovao u Americi. Predavao je dugo na univerzitetu “UCLA” u Los Anđelesu, pa se vratio u Bejrut i postao predsednik američkog univerziteta (AUB) gde se nažalost zadržao manje od dve godine pošto je ubijen.

Pre njega na tom mestu bio je David Dodž koji je kidnapovan 1982. godine i zbog toga su Malkolma mnogi savetovali da se ne vraća u Bejrut, ali nisu uspeli da ga ubede. Pomoglo mi je mnogo. Dalo mi je oslonac, na neki način dalo mi je vreme da se opustim i da ne mislim o tome konstantno.

Kada je moj otac ubijen imao sam samo 18 godina, bio sam još dete u procesu sazrevanja. Kada je Amerika prolazila kroz težak period pre dve godine zbog masovnih ubistava Ker je na konferenciji za medije povisio ton. Nije hteo da ćuti.

“Bili smo na treningu i onda smo čuli da je 14 dece ubijeno na oko 500 kilometara odavde i njihov učitelj. U poslednjih 10 dana je jedan tamnoput čovek ubijen u supermarketu u Bafalu, nekoliko Azijata je ubijeno u Južnoj Kaliforniji i sada imamo decu ubijenu u školi. Dosta mi je svega.

Kada će konačno političari da donesu zakon o nošenju oružja, da glasaju? Znam da 50 senatora u Vašingtonu to neće uraditi, jer žele da zadrže svoje pozicije, ali je meni dojadilo, dosta mi je. dokle ćemo da budemo nemi na sve što se dešava”, vikao je Ker tada.

(MONDO – N.S.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *