Nova Liga šampiona 2024, UEFA povećala nagradni fond

0

Evo šta je sve novo od sledeće sezone u UEFA takmičenjima, pre svega u Ligi šampiona do 2027. Ono što ipak sve najviše zanima je koliko novca mogu da zarade od UEFA takmičenja?

Tu je došlo do solidnog “skoka”. Učesnici grupne faze Lige šampiona zarađivaće čak 19 miliona evra samo za “ulazak” u elitu, naspram dosadašnjih 15 miliona, a svaka pobeda će donositi i više novca- čak 2,6 miliona evra.

Nagrađuje se i prolazak u naredne faze takmičenja (11, 12, 15, 20 i 25 miliona evra za osvajača). Dakle, uz sve bonuse, osvajač takmičenja bi mogao da zaradi impozantnih 200 miliona evra, što je značajan skok i čini se da je UEFA na ovaj način (za sada) uspela da zadrži bogate klubove u okviru svog takmičenja.

Istovremeno, ukidaju se i grupe, pošto ćemo ubuduće imati jednu zajedničku ligu i tabelu gde će svaki od timova igrati po osam utakmica, odnosno na programu će biti čak 44 meča više nego što smo do sada navikli. To znači po četiri utakmice kod kuće i na strani, a na žrebu će biti određeno ko sa kim igra.

Grupna faza Lige šampiona bi se igrala sve do kraja januara, a prolazak u nokaut fazu će direktno obezbediti prvih osam. Što se tiče preostalih osam mesta u osmini finala, njih ćemo saznati u dvomečima koji će igrati timovi rangirani od devetog do 24. mesta.

Jasno, polovina bolje rangiranih biće privilegovana na žrebu. Svi ispod (od 25. mesta), biće eliminisani, bez daljeg nastavka takmičenja u Ligi Evrope kako je bio ranije slučaj.

Dakle, ne mnogo drugačije u odnosu na prošle godine, što znači da već naši klubovi znaju šta ih čeka, pošto se nismo pošteno ni navikli na “direktno učešće” u grupnoj fazi Lige šampiona. Vredi istaći i da ukoliko osvajač Lige šampiona obezbedi kroz ligu učešće u ovom takmičenju (što se gotovo uvek dešava), otvara se jedno mesto u grupnoj fazi najjačeg takmičenja.

Prema pravilima, dobiće ga šampion zemlje koja je rangirana od 11. do 55. mesta na UEFA listi, a koji ima najveći koeficijent. Srpski klubovi nisu blizu toga.

BONUS VIDEO: (MONDO – M.V.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *