Crvena zvezda i Dinamo u regionalnoj ligi angažuju Mađare

0

Ideja predsednika Ferencvaroša je da najbolji mađarski klubovi igraju protiv najboljih timova iz regiona, pa čak i sa Balkana. Često se zaključi da još nije vreme za tako nešto na prostoru nekadašnje, velike Jugoslavije. Za početak nije reč o klasičnoj ligi, već o turnirima koji bi se organizovali kako bi podizali kvalitet, ali i finansijsku moć klubova iz regiona.

“Mi smo na malom tržištu od deset miliona ljudi. Vodeće svetske ekipe imaju proračune od milijardu evra. Naš proračun je 50 miliona evra i to nas ograničava. Mislim da svaka zemlja na Balkanu ima isti problem, Bugarska i Rumunija imaju isti problem. Rešenje je da u našoj regiji organizujemo kratke turnire, a najbolje ekipe bi izborile nastup u doigravanju.” Kako je istakao, takmičenje koje bi organizovao ne bi uticalo na prvenstva u ostalim zemljama čiji bi klubovi bili pozvani da u njemu učestvuju. Ne odnosi se to samo na našu regiju, nego i na zemlje Beneluksa, zatim Škotsku i Irsku. Postoje lige u kojima ima kvaliteta, a za njih bi bilo dobro da izađu na neko veće tržište.

Konkretne planove o organizovanju ovakvog takmičenja videćemo tek nakon što se Mađari sastanu i popričaju sa ostalim zainteresovanim stranama. Nije jasno da li je njihova ideja da Mađarska bude domaćin klubovima iz drugih zemalja koji bi igrali turnire u njihovoj zemlji ili bi se turniri selili kroz zemlje u okruženju – od Praga i Bratislave, preko Budimpešte, Zagreba i Beograda, pa do Bukurešta i Sofije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *