Da li će kineski klub Guangdžou biti pogođen bankrotom kompanije Evergrande?

0

Fudbalski klub Guangdžou doživeo je veliki udarac na tržištu Kine, gde je dominirao tokom prošle decenije. Klub je prestao sa isplatom dugovanja od 300 milijardi dolara poveriocima još 2021. godine. Nakon hapšenja većeg broja visokopozicioniranih članova uprave, kompanija je 18. avgusta podnela zahtev za stečaj u Njujorku.

U isto vreme, klub je počeo da propada tokom “korona sezone”. Ova kompanija je i dalje zvanično vlasnik 56,71 odsto kluba, ali je naziv kluba uklonio referencu na Evergrande. Tokom svog zlatnog perioda, klub je postao dominantna sila u Kineskom fudbalu, osvojivši Ligu šampiona 2013. i 2015. godine, kao i učestvovao na dva Svetskog klupskog prvenstva.

Klub je takođe privukao brojne poznate igrače poput Murikija, Klea, Daria Conke, Elkesona, Dijamatija, Bariosa, Gilarina, Karvalja, Paulinja, Robinja, Taliske, Džeksona Martineza i mnoge druge. Međutim, danas se klub takmiči u drugom rangu kineskog fudbala bez ijednog stranog igrača, osim španskog trenera Salvea Suaie, koji obavlja svoj prvi samostalni posao.

Nije poznato šta će se dogoditi sa klubom nakon navodne “likvidacije” Evergrande-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *