Novak Đoković osvojio nagradu Laureus 2024

0

Novak Đoković osvojio je peto “Laureus” priznanje za najboljeg sportistu godine 2023, čime se izjednačio s Rodžerom Federerom. Ova nagrada se dodeljuje od 1999. godine i predstavlja veliki sportski uspeh. Na ceremoniji u Madridu su bili brojni poznati sportisti i ličnosti iz sveta sporta.

Program su vodili Endi Garsija i Patris Evra, a među zvanicama su bili Rafael Nadal, Fabio Kapelo, Rud Gulit i drugi. Osim Novaka, nagradu su dobili i drugi sportisti poput Luisa Hamiltona, Lionela Mesija, Rafaela Nadala i Maks Ferstapena. Nagrada za “povratak godine” pripala je američkoj gimnastičarki Simon Bajls, dok je najbolja ekipa za prošlu godinu bila ženska fudbalska reprezentacija Španije.

Uz Novaka, proglašena je i najbolja sportistkinja sveta, španska fudbalerka Aitana Bonmati. Nagradu dodeljuje fondacija “Laureus” uz podršku partnera poput Mercedes-Benz grupe, Šafhauzana i Micubišija. Laureus sport akademija čini 68 penzionisanih sportista koji volontiraju u fondaciji, a svake godine glasaju i biraju laureata, a na čelu Akademije je Šon Ficpatrik, bivši ragbista iz Novog Zelanda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *