Francuski igrač o Džoelu Embidu i američkom pasošu

0

Bivši NBA igrač, Rikardo Vajs je nedavno izneo oštru kritiku na račun aktuelnog MVP-a lige Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA), Žoela Embida. Vajs je osudio odluku Embida da traži francusko državljanstvo, izjavivši da mrzi Embida zbog njegovih postupaka.

Vajs je istakao svoje mišljenje da Embid nema poštovanja prema Francuskoj i ljudima koji su tražili, ali nisu dobili francuski pasoš. On ga je označio kao “prljavog” i opisao njegove postupke kao skandalozne i sramotne.

Takođe, Vajs je istakao važnost konteksta u kome se ova situacija nalazi, navodeći da je Francuska odlučila da mu da pasoš zbog njegovih sportskih dostignuća, budući da je bio MVP NBA lige. On je istakao da živimo u eri sportskog biznisa i da se reprezentacija bira na sličan način kao i klubovi, birajući onu koja pruža najbolju priliku za pobedu.

Vajs je podsetio da je Embid započeo proces za dobijanje francuskog državljanstva 2021. godine, ističući da je tada već znao da će Sjedinjene Države biti favoriti za osvajanje zlata na Olimpijskim igrama 2024. godine. On je takođe podsetio na finale Olimpijskih igara u Tokiju, gde je SAD tesno pobedio Francusku, navodeći da bi Embidu oduzeo francusko državljanstvo i zabranio mu ulazak u zemlju.

Rikardo Vajs je brutalno poručio Embidu da ne bi mogao da igra na Olimpijskim igrama, te bi mu na aerodromu rekli da nema pravo da uđe na teritoriju i da treba da ide svojoj kući, označivši ga kao Kamerunca i Amerikanca, ali ne i kao Francuza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *